A keletkezett hulladék 22%-át gyűjtjük csak szelektíven


A keletkezett hulladék 22%-át gyűjtjük csak szelektíven

Pedig évente mintegy 365 kilogramm szemetet termel egy átlag magyar lakos

Budapest, 2016.12.12. – Magyarországon 2014-ben 3,7 millió tonna települési szilárd hulladék keletkezett, amelynek 22%-át gyűjtöttük szelektíven. A szelektíven gyűjthető hulladék legnagyobb részét az élelmiszer és fogyasztási cikkek csomagolóanyagai teszik ki.

A szelektív hulladékgyűjtés a hulladékok anyagfajta szerinti elkülönített gyűjtését jelenti. A háztartásokban elsősorban különféle termékek és csomagolásaik válnak hulladékká, ezek jó része alkalmas az újrahasznosításra, újrahasználatra. A legnagyobb mennyiséget az élelmiszerek és a fogyasztási cikkek csomagolóanyagai (papír, műanyag, üveg, fém és italos kartondoboz csomagolás), valamint az újságpapír és a reklámanyagok teszik ki.

Magyarországon 2014-ben több, mint 3,7 millió tonna kommunális hulladék keletkezett, amelynek 22%-kát gyűjtöttük szelektíven. Összességében a fenti mennyiség 31,2 %-a anyagában került újrahasznosításra. Budapesten például 2015-ben több, mint 500 ezer tonna kommunális hulladékot valamint több, mint 66 ezer tonna szelektív hulladékot gyűjtött be az FKF Zrt. A vegyesen begyűjtött hulladék azonban még így is 37,5%-ban tartalmaz újrahasznosítható anyagokat, derül ki az FKF 2016-os Válogassunk okosabban! kiadványából. Európában a hulladék 48%-át gyűjtik szelektíven. Magyarországon az emberek 80-90%-a vallja magáról, hogy szelektíven gyűjti a hulladékot, viszont valójában csak 17%-uk szelektálja saját hulladékát, írja a Szelektálok.hu.

A hétköznapi tevékenységünk során a könnyen szelektíven gyűjthető hulladéktípusok közé tartoznak: a papír, a műanyag, a fém, az italos karton és az üveg hulladékok. Ezek a mindennapi életünk során rendszeresen keletkeznek az otthonunkban, munkahelyünkön, amit előbb drága pénzért megvásárolunk, azután pedig kidobunk. Jó esetben a szelektív hulladékgyűjtőben vagy a hulladékudvarokban helyezzük el.  Ugyanakkor ezeknek a hulladékoknak a nagy része teljes mértékben újrahasznosítható! Ezért fontos, hogy már vásárláskor is takarékoskodjunk, lehetőség szerint ne vigyük haza a hulladékot, ha pedig igen, akkor jó helyre tegyük, hogy újrahasználható, vagy újrahasznosítható legyen.

  • A papírhulladék 11,8%-ban található meg az egy évben keletkező kommunális hulladékok között. A legnagyobb mértékben keletkező ilyesfajta hulladékok az újságpapír, a kartondobozok, a csomagolópapírok, az irodai papírhulladékok, a szórólapok és reklámkiadványok, és a papírpohár.
  • Fémhulladék 2,7%-ban található meg a keletkező kommunális hulladékok között. Itthon körülbelül 800-900 millió darab alumínium dobozt használunk el egy évben, aminek kevesebb, mint 50%-át hasznosítjuk újra, derül ki a Dobd be magad kampány adataiból.
  • A műanyag hulladék 14,4%-ban van jelen a kommunális hulladékok között. Magyarországon 80 millió darab műanyag palack hulladék keletkezik évente, ha ezeket egymás mellé tennénk, eljutnánk velük a Holdra, emellett Európában a PET palackok 48%-a kerül csak a szelektív kukákba.
  • Az egy évben keletkező kommunális hulladék 5,3%-ban tartalmaz üveg hulladékot, ami a városi háztartási hulladék tömegének 8-10 %-át teszi ki.

Legtöbben a papírhulladékot gyűjtik szelektíven, majd a műanyag és üveg hulladékot, és a sor végén az italoskarton és az alumínium hulladék található. Látható, hogy van még hova fejlődni a szelektív hulladékgyűjtés terén. Néhány tipp arra, hogyan mire kell figyelni:

  1. ha van rá lehetőség, használjunk már a lakásban szelektív gyűjtőket, a hulladéktípus szerint!
  2. csak „tiszta”, szennyeződésmentes hulladék kerüljön a szelektív hulladékgyűjtőkbe!
  3. lehetőleg minél kisebb méretre hajtogatva, gyűrve, laposra taposva tegyük megfelelő helyre a hulladékokat!

A Médiaunió „Nem nehéz” kampányának az őszi szakasza, így karácsony előtt arra hívja fel a figyelmet, hogy mit tudunk tenni a hulladékhegyek csökkentéséért, vagy a már meglévő csomagolási hulladékkal, hogyan tudunk vele környezetbarát módon bánni.  Ilyentájt különösen fontos, hogy a feleslegessé vált, de másnak még használható tárgyak, eszközök, ruhadarabok ne tűnjenek el a hulladékok tengerében, hiszen a karácsonyi adománygyűjtő pontok várják ezeket, így ezzel még jót is tehetünk másokkal.  A fővárosban működő szelektív hulladék szigetekről szóló információ az alábbi anyagban található: http://www.fkf.hu/userfiles/file/20160923GYSZ.pdf. Településenként a helyi hulladékgazdálkodási közszolgáltató honlapján találhatóak részletes információk.

További tippeket a kampány Nem nehéz című Facebook oldalán, és a nemnehez.hu weboldalon találnak az érdeklődők.

Háttérinformáció:

Nem nehéz… kampány kreatív munkálatainak kidolgozását a Café Communications ügynökség vállalta (a reklámfilmek rendezője Salamon András, az operatőr Szabó Gábor), közreműködött a Post Edison és a Sparks, médiatervező partner az AdSol Média.  A pr-feladatokat az Emerald PR intézi. Minden ügynökség pro-bono dolgozik a Médiauniónak. A kampány támogatója a Siemens.

A Médiaunió Alapítvány 2008-ban azért jött létre, hogy évről évre nyilvánosságot biztosítson valamely fontos társadalmi ügynek. A Médiaunió legfőbb célja olyan közérdekű, társadalmi célú reklámkampányok szervezése és elhelyezése a médiában, illetve reklámhordozó-eszközökön, melyek érzékelhető és mérhető változást érnek el a magyar társadalomban. A kampányok elsősorban a közgondolkodás megváltoztatását célozzák. Az alapítványban részt vállaló médiumok önkéntes alapon felületet biztosítanak a kiválasztott téma kommunikációjának. A Médiaunió szervezete a kiválasztott társadalmi fontossággal bíró témát szakemberek és civil szervezetek bevonásával dolgozza fel és koordinálja a pr- és reklámügynökségek pro bono végzett munkáját. A Médiaunió Alapítvány éves kampányai sem gazdasági, sem politikai érdekeket nem szolgálnak.

A Médiaunió egy naptári évben egy kiválasztott témára fókuszál. Az adott év üzenetét a témapályázatra beérkező ötletekből az Uniót alapító tagok által felkért kuratórium választja ki. Az öttagú kuratórium elnöke dr. Schmidt Mária, tagjai Novák Péter, Rudolf Péter, Csányi Sándor és Somody Imre.

A filmek letölthetők innen:

https://www.youtube.com/channel/UCbb3JexGEUKz3QL_S1TgeXw

 

Médiaunió Alapítvány

Kapcsolat:     www.mediaunio.hu

                         info@mediaunio.hu

                david.vincze@emeraldpr.hu

knauf banner Hirdetés
élj maradéktalanul Hirdetés