Mi az a Nulla Hulladék Hierarchia?


Mi az a Nulla Hulladék Hierarchia?

Szerencsére hazánkban is megjelent a nemzetközi zero waste mozgalom, egyre többen érdeklődnek a hulladékmentes életmód iránt.

Azonban sajnos még mindig sok a tennivaló. Ehhez a gazdasági felfogást és modellt kell drasztikusan megváltoztatni. Ebben nyújt útmutatót és segítséget a Nulla Hulladék Hierarchia. A hulladék útja nem a kukában kezdődik, hanem ott, hogy az adott termék előállításához nyersanyagokat bányásztak ki, erőforrásokat használtak fel. A hulladék pedig nem más, mint rosszul hasznosított, elpazarolt erőforrás.

A Nulla Hulladék Hierarchia az értékmegőrzést helyezi a középpontba, azaz, hogy erőforrásaink értékét megőrizzük a gazdaságban az elkövetkező generációk számára. Ez a gyakorlatban azt jelenti, hogy olyan termékeket és csomagolásokat tervezünk és állítunk elő, amelyek tovább maradnak a gazdaságban, nem hulladékként, hanem anyagok és termékek formájában. Ebből kifolyólag az új hierarchia első foka, ami a fő prioritásnak kell lennie, az a hulladékok kitervezése a rendszerből a fogyasztási szokások befolyásolásával, az üzleti modellek átgondolásával és hulladékmentessé tervezésével.

A nulla hulladék hierarchiáról bővebben >>
Mit tehetünk mi a hétköznapokban a hulladékcsökkentés érdekében >>

Kép forrása: Hugh Venables/www.geograph.org.uk

Kiadó: Humusz Szövetség

Forrás: OS

knauf banner Hirdetés
élj maradéktalanul Hirdetés