Nemzetközi szakkiállításon mutatják be a magyar környezetipar eredményeit


Nemzetközi szakkiállításon mutatják be a magyar környezetipar eredményeit

Idén november 4. és 6. között ismét megrendezik a magyar környezetipar eredményeit bemutató nemzetközi szakkiállítást.

A magyar környezetipar eredményeit bemutató immár 6. ÖKOINDUSTRIA2020 Nemzetközi Környezetipari Szakkiállítás fő támogatója az Innovációs és Technológiai Minisztérium, valamint a Kék Bolygó Klímavédelmi Alapitvány.

Az ÖKOINDUSTRIA2020 a környezetipari szakma hazai és nemzetközi képviselőinek hagyományos találkozási pontja, amely üzleti találkozókat, közvetlen szakmai kapcsolatokat teremt a kiállítók, a döntéshozók és az érdeklődők között. A kiállítást szakmai konferenciák, bemutatók, vetítések egészítik ki, ahol bemutatják az ágazathoz kapcsolódó legújabb trendeket, eredményeket, innovációkat, melyek már a körforgásos gazdaságra való áttérés követelményeit és a fenntartható fejlődési célokat tartják szem előtt.

Az esemény fővédnöke Dr. Áder János, Magyarország Köztársasági Elnöke, szakmai védnökei Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter, valamint dr. Nagy István agrárminiszter.

A Szakkiállítás 2020-ban is az országos média érdeklődése mellett zajló expóra invitálja a meghatározó hazai és nemzetközi környezetipari vállalkozások és a Kárpát-medence döntéshozóit, valamint a fenntarthatóság meghatározó személyiségeit is. Idén Hollandia lesz a kiállítás vendégországa, így a szakmai közönség betekinthet a nagy hagyományokkal rendelkező holland ökoinnovációk világába.

Amint arra őexc. René van Hell, a Holland Királyság nagykövete rámutatott az esemény sajtótájékoztatóján, a holland kormány elkötelezett a Fenntartható Fejlődési Célok iránt és teljesen körforgásossá és klímasemlegessé kívánja tenni az országot 2050-re, az Európai Zöld Megállapodással összhangban. A holland ipar és a mezőgazdaság stratégiai szektoraiban célorientált szakpolitika segíti a körforgásos gazdaságra történő átállást és a csökkentett nyersanyaghasználatot. Ezt a stratégiai szektorokban célorientált szakpolitika segíti. De a sok technológiailag innovatív megoldás fejlesztése közben be kellett látni, hogy a társadalmi és szervezeti felelősségvállalás és szervezeti rugalmasság kereteinek megteremtése ugyanilyen fontos. Annak érdekében, hogy ezt elérjék felülvizsgálják a jogszabályokat, a szabályozói környezetet.

René van Hell

A ma kihívásai innovatív megoldásokat követelnek nemzeti és nemzetközi szinten is. “Szeretném felhívni a figyelmet a kétoldalú együttműködésünk nagyon konkrét legújabb példájára, az Innovációs és Technológiai Minisztériummal és a Magyar Üzleti Tanáccsal közösen létrehozott Magyar Körforgásos Gazdaság Platformra (melynek a Környezetvédelmi Szolgáltatók és Gyártók Szövetsége – KSZGYSZ is tagja), amely együttműködik a Holland Körforgásos Hotspottal. Emellett megemlíteném a Lean&Green Platform létrehozását, amelyet szintén magyar partnereinkkel közösen alapítottunk„ – tette hozzá a nagykövet.

A Kék Bolygó Klímavédelmi Alapítványt Mészáros Szilvia kommunikációért és nemzetközi kapcsolatokért felelős vezető képviselte, az ökoinnovációk és a jövő környezetvédelmi aktivistáinak támogatásáról beszélt, egyben utalt arra, hogy évek óta figyelemmel kísérik a KSZGYSZ tevékenységét. Bár eltérő területen, de közös célokért dolgoznak és ezért is tagjai a Szövetségnek. Vallják, hogy ha van megfelelő tudás, az hozzájárul a fenntarthatósághoz, ami hosszútávon növeli a versenyképességet. Az ÖKOINDUSTRIA2020 hiánypótló és látványos, gazdaságilag ígéretes esemény, fórum  – különösen a mostani időszakban – egyrészt mert közös nevezőre hozza a térség szereplőit, másrészt lehetőséget kínál a világ talán egyik legkreatívabb nemzetének – nekünk – arra, hogy bemutassa azokat a hazai innovációkat, vállalkozásokat amelyek e nélkül nem tudnának a nemzetközi porondra lépni. A gazdasági, ipari szempontokon túlmenően ugyanilyen fontos a zöld gondolat elterjesztése, a szemléletformálás, amelyben szintén évek óta együttműködnek a KSZGYSZ-el, beleértve a gyakornoki programot és a konferenciák sorozatát. Ezek a közös erőfeszítések – közös sikereket hoztak eddig is és ennek reményében támogatják az ÖKOINDUSTRIA szakkiállítást is.

A HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökségelkötelezett a hazai környezetipari vállalkozások nemzetközi sikere iránt, kiterjedt partnerhálózatának és sok éves nemzetközi tapasztalatának köszönhetően a rendezvény során személyre szabott külpiaci tanácsadással és szektorspecifikus információkkal segíti az export iránt érdeklődő vállalatokat. A HEPA Enterprise Europe Network irodája pedig a rendezvény szakmai partnereként nemzetközi üzletember-találkozót szervez a kiállítás kísérőrendezvényeként. Az üzletember-találkozó kiváló lehetőséget kínál a szakma hazai képviselőinek a külföldi potenciális üzletfelekkel való kapcsolatfelvételre.

Hendrich Balázs vezérigazgató elmondta, hogy a KSZGYSZ-el fennálló kapcsolat nem újkeletű, hiszen 5 éve folyamatos az együttműködés a szövetség KEXPORT Klaszterével is, hiszen a környezetipar kiemelt figyelmet kap a Nemzeti Exportfejlesztési Stratégiában is. A HEPA célja az ÖKOINDUSTRIA “nemzetköziesítése”, a külgazdasági hálózaton keresztül, így 6 jelentős irodájuk megkezdte az ÖKOINDUSTRIA külpiaci prómócióját is a zöldipar exportlehetőségeinek bővítése érdekében.

Cél, hogy a hazai környezetipari vállalkozások, innovációk, a magyar tudás külföldön is ismert és elismert, piacképes és versenyképes legyen. A HU.B platform létrehozásával, a kiállításon történő bemutatásával pedig a hazai startupok számára kívánnak esélyt, lehetőséget biztosítani.

Hankó Gergely, a KSZGYSZ ügyvezetője elmondta, hogy idén – szeptember 25-én lesz 5 éve, hogy az ENSZ – Agenda 2030 – néven elfogadta az új fenntartható fejlődési és fejlesztési keretrendszert. Magyarország ezért ezt az évet a Fenntarthatóság Évének jegyében tölti, több programmal is felhívva a figyelmet a fenntartható fejlődési célok elérése érdekében megteendő hazai intézkedésekre, lépésekre.

E jubileum jegyében kerül sor idén – immár 6. alkalommal, november 4. és 6. között – az ÖKOINDUSTRIA2020 Nemzetközi Környezetipari Szakkiállításra a KSZGYSZ rendezésében, amely egyben Közép-és Kelet Európa egyik legjelentősebb környezetipari eseménye. A kiállítói jelentkezés és érdeklődés folyamatos, több konferenciát is szerveznek a kiállítás ideje alatt, érdemes a honlapot figyelemmel kísérni (www.okoindustria.hu), hiszen a program folyamatosan formálódik.

Most, a veszélyhelyzet után elsődleges cél a gazdasági újraindítás elősegítése, amely során merőben új megoldásokban kell gondolkodni, mindamellett, hogy az innovációk révén ökológiai értelemben is fenntarthatóbb, működőképes, valóban körforgásos gazdaságot valósítsunk meg, melyhez az ÖKOINDUSTRIA2020 egyedülálló programjával, kínálatával is alternatívákat mutat be.

A Pannon Pro Innovációs Kft. ügyvezetője, Zentkó László beszámolt arról, hogy az ÖKOINDUSTRIA előkészítése, szervezése során már figyelmet fordítanak a karbonlábnyom számítására is. Hiszen minden tevékenység valamilyen kibocsátással jár és azokat a kibocsátásokat, amelyeket  nem áll módunkban csökkenteni, olyan projektek támogatásával, indukálásával lehet semlegesíteni, amelyek működésükből eredően szén-dioxidot kötnek meg, vagy szén-dioxid (karbon) kibocsátást előznek meg.

Balról jobbra: Hendrich Balázs, Hankó Gergely, Mészáros Szilvia, Zentkó László

Az ÖKOINDUSTRIA esetében ezt ún. „offset projektek” támogatásával semlegesítik, így a konferencia és a kiállítás karbonsemleges lehet. Ez azt jelenti, hogy a rendezvény karbonlábnyomát számszerűsítik, javaslatokat tesznek a kibocsátás alacsonyan tartására és olyan projekteket támogatnak, amik megvalósulásának köszönhetően az értékek kiegyenlítik egymást. Ennek a programnak, eljárásnak fontos tudatosságnövelő szerepe is van: a résztvevők találkozhatnak a karbonlábnyom fogalmával és információt kaphatnak arról, hogyan tudnak ők is karbonsemlegessé válni.

Az ÖKOINDUSTRIA2020 ideje alatt idén először rendezik meg a „Startup Plastic Surgery” inkubációs program versenyét, amelyre olyan magyar startupok jelentkezését várják, melyek megoldást nyújtanak a műanyag által okozott környezeti és egészségügyi kihívásokra. A program során kiválasztott legígéretesebb projektek gyorsított eljárású támogatási lehetőséget kaphatnak (akár 15 millió forintos értékben) a Hiventures Zrt. inkubációs befektetési programjában. E programra június 30-ig lehet jelentkezni.

Az ÖKOINDUSTRIA2020 Szakkiállítás fókusztémái:

  • ökoinnovációk,
  • környezetipari startup piac, zöld állásbörze,
  • megújuló energia, zöld mobilitás
  • körforgásos gazdaság, hulladékgazdálkodás
  • élővizeink védelme, víz-és szennyvízkezelés
  • kármentesítés és barnamezős beruházások
  • fenntarthatóságra nevelés, szemléletformálás

Az expóra már javában zajlik a kiállítók és a szakmai rendezvényt szervező cégek regisztrációja, az első 28 kiállító biztosan ott lesz a novemberi ÖKOINDUSTRIA-n:

3B Hungária Kft., Agrárminisztérium, Austin AI Europe, Bálint Analitika Kft., CEC Connector Bt., Cudy Future Kft., Elgoscar-2000 Kft., Encotech Kft., Envirotis Holding, FoReGo Kft., Future Plastic Kft., Green Lab Kft., HEPA Magyar Exportfejlesztési Ügynökség, Herman Ottó Intézet NKft., InGreen Magazin, KEXPORT Klaszter, MÁV Zrt., Multitim A-2008 Kft., Pannon Pro Innovációs Kft., PET Kupa, SARPI-Dorog Kft., Senex Kft., OMNIPACK Klaszter, Természetfilm.hu Tudományos Egyesület, Vizesmaci, Wessling Hungary Kft., ZIP Magazin, Zöld-Gépezet Kft.

Bővebb információ: www.okoindustria.hu 

Képek forrása: KSZGYSZ

knauf banner Hirdetés
élj maradéktalanul Hirdetés