Hasznos


Hasznos

A következőkben bemutatjuk, hogyan járulhatunk hozzá a hulladékok csökkentéséhez és ez által környezetünk védelméhez.

Folyamatosan bővül azok tábora, akiknek az életében a környezet védelme fontos szerepet tölt be, de sajnos legtöbbünknél még mindig a kényelmi szempontok játsszák a legfontosabb szerepet a mindennapi döntéseink, vásárlásaink során.
Gondoljunk csak bele például, hogy egy-egy hétköznapi bevásárlás alkalmával hány olyan terméket viszünk haza, amelyek kibontása után egy tucat kidobásra váró csomagolóanyag gyűlik össze (papírok, zacskók, dobozok, palackok, stb.), vagy arra, hogy az otthonunkban, a munkahelyen hány hálózati töltő van a konnektorokba bedugva, még akkor is, amikor épp nem használjuk őket. Ez csak egy, két példa annak szemléltetésére, hogy a hulladékok folyamatos termelésével és pazarló életvitelünkkel hogyan szennyezzük környezetünket mindennapi életünk során.

Nem kell ahhoz fejre állítanunk megszokott életünket, hogy környezettudatosabbak legyünk.
Kis odafigyeléssel is jelentős változásokat érhetünk el. Rajtunk is múlik!

Íme, néhány olyan hasznos tipp, amelyek alkalmazása nem követel nagy áldozatot, segítségével azonban zöldebbé varázsolhatjuk háztartásunkat, kevesebb szemetet termelünk, és közben még spórolhatunk is!

Tíz lépés a hulladékcsökkentésért

Forrás: Humusz Szövetség

tiz-lepes-8tiz-lepes-9tiz-lepes-10tiz-lepes-3tiz-lepes-7tiz-lepes-6tiz-lepes-5tiz-lepes-4tiz-lepes-2tiz-lepes-1

Hol adhatom le a használt autógumit?

A kötelező átvétel jelenleg még nem megoldott, melyet pl. a gyógyszerhulladéknál, elemeknél, akkumulátoroknál, világító testeknél és elektronikai hulladéknál jogszabály ír elő. A használt gumiabroncs leadható többnyire az autógumi forgalmazó, és -beszállító cégeknél, valamint a gumijavító vállalkozásoknál, ahol nagy mennyiségben keletkezik ilyen hulladék. Érdemes a legközelebbi szerelőnél érdeklődni, hogy visszaveszik-e a használt autógumit.
 
Budapesten itt:
http://www.fkf.hu/portal/page/portal/fkfzrt/hulladekkez/szelektiv_gyujtes/hulladekudvar
(FKF – Hulladékudvarok – A gumi hulladékot a XXII. kerületben, a Nagytétényi úton lehet leadni.)
 
De az ország többi pontján:
http://www.humusz.hu/hulladekatvevok/kereso
 
„Az újrahasznosításra több megoldás létezik, például kis mennyiséget anyagában hasznosítanak (futópálya, játszótér, aszfaltburkolatba adalék), szintén valamennyit a hulladéklerakók takarítására használnak. Nagyobb mennyiséget a cementgyárakban együttégetnek, légszennyezés szempontjából, ha betartják a technológiát ez jó, napi gyakorlatban működik is. A pirolízis azért jó, mert a kaucsuk megújuló, növényi eredetű, és a pirolízis során nyert olajat egy az egyben fogadni tudja a százhalombattai kőolaj-finomító és belekeverik a gázolajba mint, bio összetevőt. A kérdéses része a pirolízisnek, hogy a maradék koksz tényleg maradéktalanul hasznosítható-e gumigyártásban (állítólag igen), a szintézisgáz tényleg megszűrhető-e a kéntartalomtól, és szennyezés nélkül égethető-e. Ehhez tényleg jó technológia és fegyelem szükséges. Tehát összességében van megoldás, csak még nem lépett életbe.” (Lenkei Péter, Levegő Munkacsoport, a Médiaunió Alapítvány társadalmi célú kampányának szakértője)
 
Ide kattintva olvasható az OKTF-NHI nyilatkozata a használt autógumi átvételéről, melyet a Levegő Munkacsoport kérésére foglaltak írásba.